Kuchnia

deserki, słodkości

BIAŁE MICHAŁKI

Składniki:

150g białej czekolady
¾ szklanki mleka
50g masła
1/3 szklanki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
3 szklanki mleka w proszku
100g pokruszonych herbatników
1 szklanka zmielonych, niesolonych orzechów arachidowych (moim zdaniem smaczne też będą z solonymi jeśli lubicie smaki słono-słodkie)

Wykonanie:

Mleko zwykłe podgrzać z cukrami i masłem.
Czekoladę rozpuścić na parze, ale w kuchence mikrofalowej.
Do mleka dodać mleko w proszku, miksując, żeby nie zrobiły się grudki. Porcjami dodawać stopioną, ciepłą czekoladę,
Wrzucić orzechy, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Po godzinie dodać pokruszone herbatniki i wstawić do lodówki do stwardnienia.
Formować kulki, albo wycinać prostokąty, które można obtaczać w cukrze pudrze, wiórkach kokosowych, lub zanurzać w białej czekoladzie (ja obtoczyłam w pokruszonych orzeszkach). Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation