Kuchnia

deserki, słodkości

MUS MIGDAŁOWY Z BRZOSKWINIAMI


Dla: 4 osób
Czas przygotowania: 15min
Czas prażenia: 5 min
Czas studzenia: 20min

Składniki
200 ml mleka skondensowanego, niesłodzonego
100 g płatków migdałów
100 g cukru pudru
4 świeże brzoskwinie lub puszka brzoskwiń w syropie ( ok. 465 g)
Sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie
Mleko wlej do miski, pomieszaj i wstaw do lodówki na 30 min. lub do zamrażalnika na 10 min. Na patelni, na wolnym ogniu praż migdały z cukrem. Co jakiś czas mieszaj drewnianą łyżką aż do rozpuszczenia się cukru. Karmelowe migdały przełóż na blachę do ostudzenia. Połowę zmiksuj na puder a drugą pokrój grubo. Brzoskwinie umyj i pokrój w kosteczkę. Mleko pomieszaj trzepaczką do uzyskania piany, dodając sok z cytryny i puder migdałowy. Do dużej szklanki najpierw nałóż pierwszą warstwę brzoskwiń, następnie grubo pokrojone migdały i mus uzyskany z mleka, cytryny i pudru migdałowego. Udekoruj miętą i migdałami. Zamiast brzoskwiń możesz użyć również moreli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation