Kuchnia

deserki, słodkości

Przepis na masę makową

Czas: ok. 1 godzina
Ilość porcji: 2-3
Składniki
250 g maku suchego
wrzątek do zalania
ok. 250 – 300 g bakalii (rodzynki, suszone śliwki, morele, orzechy włoskie, migdały, nerkowce)
pół szklanki miodu
1 łyżka cukru z wanilią
ew. aromat rumowy, migdałowy
Moje porady
domowy cukier waniliowy
masę makową należy wymieszać z dwoma ubitymi białkami jeśli chcecie ją dodać do makowca
polecam też przepis na makowca mojego Taty.
Przygotowanie – wersja ilustrowana
Masa makowa przepis
Krok 1.
Zalewam suchy mak gorącą wodą lub mlekiem i odstawiam na minimum 2 godziny lub całą noc.

Masa makowa przepis
Krok 2.
Siekam orzechy i suszone owoce. Mak mielę 2 lub 3 razy, dodaję orzechy, suszone owoce, rodzynki namaczam i odcedzone dodaję do maku. Dodaję też miód, cukier waniliowy i mieszam.

Przed dodaniem do makowca masę mieszam z ubitymi dwoma białkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation