Kuchnia

Kuchenne dodatki

Domowy zakwas buraczany niezbędny do barszczu wigilijnego.

Przygotowanie kwasu burczanego jest banalnie proste, a efekt jaki uzyskuje się dodając go do barszczu jest nie do opisania. Bierzemy buraki i je obieramy, ja kupuję od pani Basi z rynku, gdyż sprzedaje ona tylko warzywa ze swojej hodowli i są nad wyraz smaczne. Kroimy w plastry, wkładamy do słoika i zalewamy przegotowaną letnią wodą. Na wierzch kładę kromkę razowego chleba żytniego, własnoręcznie upieczonego. Chleb nie jest konieczny, tylko przyspiesza kiszenie. Odstawiamy w ciepłe miejsce i po kilku dniach gotowe.
Jeśli zrobicie go dzisiaj lub jutro to do wigilii będzie gotowy. Zlewamy go do butelek i trzymamy w chłodnym miejscu. W lodówce wytrzymuje kilka miesięcy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation