Kuchnia

ZUPY

Zupa zimowa

mięso na wywar (np. porcja rosołowa, skrzydełka)
30 dag pieczarek
4-5 dużych ziemniaków
30 dag wędzonego boczku
2 duże marchewki
kawałek selera
2 pietruszki
1 duża cebula
2-3 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
płaska łyżka tymianku
płaska łyżka oregano
sól, pieprz, cukier
śmietana do zabielenia
masło do smażenia

Sposób przygotowania: Mięso zalewamy 2,5 l. wody. Dodajemy ziele i liście laurowe, zagotowujemy. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do wywaru. Gotujemy do czasu aż mięso stanie się miękkie. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Dokładamy do zupy. Gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy przez kwadrans. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Warzywa smażymy na maśle do miękkości. Dokładamy do zupy. Doprawiamy ziołami i przyprawami. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zabielamy śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation