Kuchnia

wypieki

Minicalzone, czyli włoskie pierogi

SKŁADNIKI
ciasto;
15 g drożdży (świeżych )
0,5 szklanki mleka
łyżeczka cukru
250 g mąki ((najlepiej typ 650))
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
1 jajko
dodatkowo:
sos pomidorowy ( lub aromatyzowana oliwa do posmarowania ciasta)
mozzarella ( lub inny ser)
oliwki
kukurydza
boczek ( lub inna wędlina (szynka, salami) - cienko pokrojone)
dodatki (inne ulubione )
INSTRUKCJA

Drożdże rozkrusz i zasyp cukrem.
15 g drożdży,łyżeczka cukru
Mleko lekko podgrzej (tak aby było tylko letnie).
0,5 szklanki mleka
Dodaj mleko do drożdży, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
W misie miksera umieść mąkę, jajko, olej i sól.
250 g mąki,1 łyżka oleju,1 jajko,0,5 łyżeczki soli
Dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto (ja użyłam miksera).
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie ciasto ponownie krótko zagnieć.
Podziel na 10 porcji.
Każdą rozwałkuj na placek.
Środek placka posmaruj sosem pomidorowym lub aromatyzowaną oliwą (np. czosnkową lub z chili) - omijaj brzegi placka, bo potem nie będzie się chciał skleić.
sos pomidorowy
Nałóż na środek ser i pozostałe wybrane dodatki.
mozzarella,oliwki,kukurydza,boczek,dodatki
Złóż placek na pół i dokładnie sklej brzegi.
Odłóż pierożek na bok (jeśli pierogi mają czekać - najlepiej maksymalnie pół godziny) to przykryj je ściereczką, aby nie obsychały.
Rozgrzej mocno piekarnik (najlepiej do temperatury przynajmniej 250 stopni) od razu nagrzej też dużą blachę do pieczenia.
Gdy piekarnik będzie gorący to ostrożnie ułóż na gorącej blaszce calzone - nie poparz się.
Piecz około 15 minut - aż pierożki będą rumiane.
Podawaj na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation