Kuchnia

kuchnia sLodkie

krem chantilly - przepis - dziulka - wielkiezarcie.com

250 ml mleka

200 ml śmietany do ubicia

115 gr cukru

20 gr mąki

2 żółtka

wanilia lub cukier waniliowy


Opis:
Mleko wlać do garnuszka, dodać 50 gr cukru, zamieszać dobrze, żeby się nie przypaliło i zagotować, w miedzyczasie ubić żółtka z następnymi 50 gr cukru, dodać makę i wanilię i wymieszać dobrze, żeby nie było grudek. Jak tylko mleko zacznie się gotować zdjać z gazu i wlać do żółtek i postawic z powrotem na ogień ciągle mieszając aż do zagęszczenia masy i odstawić do całkowitego ostudzenia. W następnym naczyniu ubić śmietanę z pozostałymi 15 gr cukru i dodać do wystudzonej masy delikatnie mieszając z góry do dołu.

Masa jest rewelacyjna i delikatna, nadaje się nie tylko do tortów. Rewelacyjny zamiennik dla ludzi, którzy nie przepadają za masłowymi masami. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation