Kuchnia

Przepisy

Pasta z fasoli – wegetariański smalec

2 puszki białej fasoli lub 3 szklanki namoczonej przez noc i ugotowanej fasoli np. „piękny jaś”
2 duże lub 3 średnie cebule
3 łyżki bezzapachowego oleju kokosowego (można zastąpić olejem rzepakowym, ale kokosowy jest bardziej „smalcowaty”)
2 średnie jabłka
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
2 goździki
2 ziarna jałowca
posiekane świeże listki z małej gałązki rozmarynu (lub pół łyżeczki suszonego)
1 łyżka sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1 i 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
1/2 łyżeczki suszonego lubczyku (można pominąć)
1/3 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki (można pominąć, ale nada świetnego posmaku wędzonki)
sól morska
grubo mielony pieprz
Cebule oraz jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojone cebule i jabłka. Lekko solimy i dodajemy: liście laurowe, ziele angielskie, goździki, jałowce oraz posiekany, świeży rozmaryn. Podsmażamy razem na dość dużym ogniu, aż cebulka nabierze złotego koloru, a jabłka zmiękną. Zestawiamy z ognia i wyjmujemy liście, ziele, goździki i jałowce, które już nie będą potrzebne.

W malakserze lub blenderze miksujemy fasolę wraz z 1/3 szklanki wody, wyciśniętym ząbkiem czosnku, wędzoną papryką, majerankiem, lubczykiem oraz łyżką sosu sojowego. Gdy całość zetrze się na pastę, dodajemy zawartość patelni. Blendujemy (najlepiej pulsacyjnie) tak, żeby część cebuli i jabłek była niezmielona. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotową pastę z fasoli chłodzimy w lodówce. Najlepsza jest na drugi dzień, gdy składniki się przegryzą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation