Kuchnia

wypieki

Ciasto „Może być"
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu półtłustego (może być twaróg z wiaderka)
200 g cukru
3 jajka
80 g mąki ziemniaczanej
200 g masła lub margaryny
sok z połowy cytryny
Składniki na masę toffi:
600 ml śmietanki kremówki 30%
400 g masy krówkowej (kajmak)
3 łyżki żelatyny
100 ml wrzątku do żelatyny
Dodatkowo:
około 24 szt. herbatników mniejszych (większych około 19 szt.)
50 g czekolady mlecznej

Wykonanie:
Spód ciasta
Foremkę, o wymiarach 24 x 36 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód po całej powierzchni blaszki wykładamy herbatniki. W razie potrzeby herbatniki docinamy. Blaszkę odstawiamy na chwilkę.

Masa serowa
twaróg zmielić dwa razy w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków albo blendujemy go na gładką masę. Następnie do twarogu dodajemy cukier, jajka, mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i wszystko miksujemy mikserem, do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Następnie rozpuszczamy w garnku masło lub margarynę. Kiedy masło (lub margaryna) będą już płynne dodajemy masę serową, cały czas mieszając, by się nie przypaliła. Masę serową doprowadzamy do zagotowania (około 10 min). Podczas gotowania masa robi się coraz gęściejsza i zwarta. Gotujemy, aż wyjdą bąbelki pary z masy serowej. To znak, że masa się zagotowała.

Bierzemy blaszkę, którą wcześnie przygotowaliśmy i jeszcze gorącą masę serową wylewamy do blaszki na herbatniki. Powierzchnie równamy, żeby była ładna i prosta. Blaszkę odstawiamy i studzimy masę serową.
Masa toffi
Żelatynę wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i czekamy moment, żeby żelatyna napęczniała. Następnie wszystko dokładnie mieszamy, żeby żelatyna rozpuściła się dokładnie w wodzie. Zostawiamy ją do wystudzenia. Gdy żelatyna stygnie, trzeba ją co jakiś czas przemieszać, żeby się nie zabrylowała.
Śmietankę kremówkę wyciągamy bezpośrednio z lodówki i wlewamy do dużej miski. Mikserem ubijamy na najwyższych obrotach. Gdy na śmietance zaczną zostawać wyraźne ślady od łopatek miksera zmniejszamy obroty miksera, dodajemy masę krówkową kajmak
i wszystko mieszamy do połączenia się składników. Następnie wlewamy wystudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy, żeby żelatyna dokładnie się rozprowadziła po masie.
Tak przygotowaną masę wykładamy do blaszki na masę serową, wierzch ładnie równamy.
Na wierzch masy, obierkiem do warzyw ścieramy czekoladę mleczną tak, żeby ładnie przykryła powierzchnię ciasta.
Blaszkę wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin, ale najlepiej na 12 godzin. Wtedy herbatniki zmiękną i będą współgrać z całym ciastem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation