Kuchnia

Tarty

Tarta z porami, boczkiem i mozarellą




1 opakowanie ciasta francuskiego

2 średnie pory

1 łyżka masła

150 g chudego wędzonego boczku

sól/pieprz

1 mozarella

1 jajko




Pora myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy powoli na maśle aż stanie się miękki. Odkładamy do miseczki. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek aż się lekko zrumieni. Również odkładamy na bok. Mozarellę kroimy na cienkie plasterki.

Jajko rozbełtujemy w miseczce. Ciasto rozwijamy, połowę smarujemy rozbełtanym jajkiem i składamy, następnie kroimy na 3-4 prostokąty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy lekko nacinamy nożem w środku tworząc prostokątną "ramkę" około 1 - 1 i 1/2 cm od brzegów ciasta (należy zwrócić uwagę by nie przeciąć ciasta do końca a jedynie naciąć do połowy grubości). Na środek (w obrębie naciętego prostokąta) nakładamy przygotowanego pora, przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy następnie boczkiem i kładziemy na wierzch plasterki mozarelli. Nasze nieprzykryte brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem co nada tarcie pięknego koloru podczas pieczenia. Pieczemy w 200 C około 15-20 minut. Podajemy gorące lub lekko przestudzone w temperaturze pokojowej

Gotowe!

http://mojamalakuchnia.blogspot.se/2010/03/tarta-z-porami-boczkiem-i-mozarella.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation