Inne

moje

Szybkie ciastka kokosowe
Składniki:
*200 g wiórek kokosowych
*100 ml kremówki
*70 g cukru pudru
*70 g masła
*opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego
*200g mlecznej czekolady

Wykonanie:
W naczyniu mieszamy wiórki z cukrem pudrem. W garnuszku podgrzewamy kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Tak przygotowaną masę wlewamy na wiórki i mieszamy.

Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego – choć lepsze są troszkę mniejsze. Układamy je na papierze np. śniadaniowym, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na około godzinę (ja trzymam min. godzinę, a potem jeszcze z pól godziny w zamrażarce).

Rozpuszczamy czekoladę (w mikrofali albo w kąpieli wodnej). Każdą kulkę zanurzamy w czekoladzie i wykładamy na papier (ja nadziewam kulkę na wykałaczkę i obtaczam w czekoladzie, którą uprzednio nabrałam na łyżkę- tak jak spaghetti. Jeśli moczy się kulki bezpośrednio w czekoladzie, pojedyncze wiórki zostają w naczynku z czekoladą, i pod koniec zagęszczają ją, tworząc masę ciężką do obtoczenia reszty kulek. Bardzo pomaga mi zmrożenie kulek, gdyż im są bardziej ściśnięte, łatwiej się nimi „operuje” i mniej wiórków się obsypuje.)
Czekolada na kulkach musi stwardnieć, powinno się więc włożyć je na jakiś czas do lodówki.

1 porcji wychodzi mi ok 40 kulek i są REWELACYJNE, właściwie to nie ma osoby, której by nie smakowały:)
Zdjęcie pochodzi z pierwszej próby, kiedy proces tworzenia nie był jeszcze zoptymalizowany, więc sam wyrób nie ma postaci idealnej, którą osiągamy teraz :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation