Kuchnia

JEDZENIE

Dietetyczne i zdrowe batoniki dyniowe.

Dyniowe batoniki to kolejna moja propozycja na słodycz bez wyrzutów sumienia :)
Mus z dyni, płatki owsiane, otręby, popping z amarantusa, żurawina, rodzynki - same bogactwo zbóż, nasion i owoców. Bez dodatku mąki czy białego cukru.
Poprzednie ciasteczka dyniowe zniknęły tego samego dnia więc nie pozostało mi nic innego jak poeksperymentować ponownie. Tą wersję uznaję za jeszcze lepszą i smaczniejszą. Polecam!

SKŁADNIKI:
600 ml musu z dyni (ugotowałam dynię, odcedziłam dobrze i zmiksowałam blenderem na mus)
2 jajka
4 łyżki oliwy z oliwek (użyłam MONINI extra vergine)
2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka mielonych orzechów
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka poppingu z amarantusa
3/4 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki otrębów pszennych granulowanych truskawkowych Kupiec
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki pestek słonecznika
1/2 szklanki rodzynek
3 łyżki suszonej żurawiny
1/2 szklanki cukru brzozowego (zamiennie: fruktoza, stewia)


W wysokim naczyniu wymieszaj mus z dyni, jajka, aromat i oliwę z oliwek.
Wszystkie suche składniki wrzuć do dużej miski i wymieszaj. Połącz zawartość obu naczyń i dokładnie wymieszaj - najlepiej drewnianą łyżką (bez użycia miksera).
Prostokątną blachę (jak na placek) wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę. Wyrównaj powierzchnię łyżką maczaną w wodzie.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 35 minut.
Wystudź.
Po wystygnięciu wyjmij z blachy, odklej papier i krój na podłużne batoniki.

SMACZNEGO :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation