Kuchnia
mięso
hamburger wołowy z grillowanym pomidorem
gdyby mięso było lepiej doprawione, bułka przypieczona, a sosy znajdowały się w hamburgerze, a nie obok niego, joe bastianich pewnie nie odebrałby maćkowi fartucha… ale stało się! maćka zjadł stres i o paru rzeczach zapomniał! ten hamburger był więc ostatnią potrawą jaką przygotował on w kuchni masterchef. licząc na to, że nikt nie powtórzy jego błędów, poniżej zamieszczamy, tyle że udoskonalony przez niego samego przepis…
skŁadniki na 2 porcje:
300 g wołowiny bez tłuszczu
75 g tłuszczu z mięsa wołowego
1 cebula
1 łyżeczka musztardy francuskiej
sos do hamburgerów
½ pęczka szczypiorku
½ pęczka koperku
200 ml jogurtu naturalnego
100 ml passata di pomodoro (sosu pomidorowego)
1 łyżka kaparów
1 łyżeczka świeżo utłuczonego zielonego pieprzu
1 łyżka chrzanu
2 bułki hamburgerowe z sezamem
4 liście sałaty
1 duży pomidor
2 plastry sera
sól, pieprz
sposÓb przygotowania:
mięso oraz tłuszcz mielimy maszynką w stosunku 80/20. obieramy cebulę i również mielimy (1/2 szt.), dodajemy kilka łyżek zimnej wody oraz musztardę. doprawiamy sosem do hamburgerów, solą oraz pieprzem, odstawiamy.
przygotowujemy sosy: szczypiorek i koperek opłukujemy, osuszamy i drobno kroimy. mieszamy z połową jogurtu naturalnego, doprawiamy pieprzem i solą. do passata di pomodoro dodajemy kapary, przyprawiamy zielonym pieprzem. do pozostałej części jogurtu dodajemy chrzanu, doprawiamy pieprzem i solą.
z przygotowanego wcześniej mięsa formujemy dwa grube (ok. 2 cm) hamburgery. mięso ugniatamy w dłoniach tak, aby miało zwartą strukturę, a następnie układamy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. obsmażamy równomiernie z obu stron około 6-7 min (w zależności od rodzaju mięsa). mięso powinno być w środku lekko czerwone/różowe .
kiedy mięso grilluje się, pomidora i cebulę kroimy w grube plastry i grillujemy przez chwilę na patelni. ser podgrzewamy na patelni, a następnie układamy go na wysmażonym hamburgerze. bułkę przecinamy na pół, grillujemy przez chwilę. na bułce układamy grillowane pomidory i cebulę, następnie mięso oraz sałatę. układamy na talerzu, serwujemy z sosami (najlepiej w hamburgerze, a nie obok niego).
MA==