Kuchnia

Kuchnia

duszone warzywa z ziemniakami

Na pierwszy rzut oka może wydawać się, że to nieco droższa propozycja, ale tak naprawdę to świetny sposób na wykorzystanie zalegających w naszej lodówce i zamrażarce warzyw. Zamiast pieczarek czy cukinii, można dodać kalafior, brokuły, paprykę albo tanie, sezonowe warzywa - co tylko chcemy, dostosowując czas gotowania do wybranych jarzyn. Świetnie pasuje do ryżu, kaszy, a nawet makaronu. Można podawać jako dodatek do dań mięsnych.

Składniki:

3-4 ziemniaki
1 ząbek czosnku
100 g pieczarek
pomidory (z puszki lub świeże)
cukinia
sól, pieprz
zioła prowansalskie
łyżeczka octu balsamicznego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę lub grube plastry. Gotować przez jakieś 8-10 minut (można tez użyć pozostałych z obiadu ziemniaków, wtedy ten krok pomijamy, a ziemniaki dodajemy pod koniec gotowania potrawy), odcedzić. W rondlu podgrzać odrobinę oliwy, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i ziemniaki, podsmażyć przez chwilę. Dodać pieczarki, pomidory, inne wybrane warzywa, przyprawić i dusić na średnim ogniu przez około 15 minut. Można dodać odrobinę octu balsamicznego - wspaniale podkreśla smak potrawy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation