Wnętrza

Inspiracje... wnętrza - 2013

Tarta Czekoladowa z Malinami
Na kruche ciasto czekoladowe:
150 g mąki
25 g kakao
25 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
100 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
Na nadzienie:
100 g masła
150 g dobrej gorzkiej czekolady (ja użyłam 70 proc. Lindt)
65 g cukru
3 łyżki mąki
3 duże jajka
1 szklanka malin, świeżych lub mrożonych, nierozmrożonych

Przygotuj ciasto kruche: Do miski przesiej mąkę, cukier, kakao i sól i dokładnie wymieszaj. Dodaj pokrojone w kawałki masło i przesiekaj składniki. Dodaj żółtko i szybko zagnieć ciasto.
Rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm. Wyłóż nim formę na tartę, dokładnie dociskając do ścianek. Obetnij zbędne fragmenty ciasta. Włóż tak przygotowaną formę z ciastem do lodówki na min. 1 godzinę, do schłodzenia.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Wyjmij schłodzone ciasto, ponakłuwaj je widelcem (by nie urosło podczas pieczenia) i włóż do ciepłego piekarnika. Piecz ok. 15 minut.
Wyjmij do przestudzenia, nie wyłączając piekarnika

Przygotuj nadzienie: w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuść czekoladę. Ciepłą, płynną czekoladę połącz z miękkim masłem. W misce utrzyj jajka z cukrem na jasną, gęstą masę. Dodaj płynną czekoladę, cały czas ubijając masę. Na koniec dodaj mąkę i szybko wymieszaj, aż składniki się połączą.
Na podpieczony spód tarty wysyp maliny. Zalej nadzieniem czekoladowym (uwaga, nadzienie nieco urośnie, więc nie wypełniaj ciasta po sam brzeg).
Piecz ok. 25-30 minut, aż wierzch tarty będzie upieczony. Odstaw do wystygnięcia przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation