Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Makaron z sosem z pieczonych warzyw

Dziś zapraszam na pomysł na obiad samo zdrowie :) Większość robi się za nas, więc nie jest pracochłonny. Ja jestem w ciągłym niedoczasie i już powoli mam tego dość.... ;)


Składniki (3,4 porcje):
- 300 g makaronu pełnoziarnistego świderki
- 1 bakłażan
- kilka pieczarek
- 1 papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 2 szklanki przecieru pomidorowego
- olej rzepakowy
- sól, pieprz, bazylia, chili cayenne

Warzywa umyć. Bakłażana obrać, pokroić na mniejsze części. Z pieczarek odkroić zdrewniałą część nóżki, przekroić na ćwiartki. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i podzielić na kilka części. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Czosnek obrać. Warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym, piec ok. 25 minut w 220 stopniach. Makaron ugotować mocno al dente. Warzywa ostudzić, zblendować. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić przecier pomidorowy, dodać zblendowane warzywa. Przyprawić, dodać makaron. Dokładnie wymieszać, podawać*.

*Ja połączyłam z rukolą, suszonymi pomidorami, oliwkami i prażonym słonecznikiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation