Kuchnia

Żarełko

Chaczapuri

Składniki:
- mąka - 150g
- mleko - 1/2- 3/4 szklanki
- masło - 3 łyżki
- świeże drożdże - 7 g
- jajko
- chudy twaróg+mozzarella - 150 g
- olej rzepakowy/masło

Sposób przygotowania:
Część mleka lekko podgrzej, a następnie dodaj łyżeczkę mąki oraz cukru i rozpuść w nim drożdże, odstaw w ciepłe miejsce. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj połowę miękkiego masła, resztę mleka oraz wyrośnięte drożdże. Całość zagnieć, powinno powstać jednolite ciasto. Uformuj z niego kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw na 1-2 godziny do lodówki.

Ser zetrzyj na drobnej tarce, a następnie dodaj jajko i pozostałą część masła. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Po wyjęciu ciasta z lodówki, dzielimy je na 2 równe części, a następnie każdą z nich wałkujemy, aby powstały cienkie placki. Na każdy z placków połóż przygotowane serowe nadzienie. Zlep brzegi każdego z placów i lekko uklep, aby nadać plackom plaski kształt.

Na patelni rozgrzewamy olej/masło lub smażymy na suchej plaski z obu stron po około 3-4 minuty.

Można je także upiec w piekarniku, ale placki musisz wówczas posmarować masłem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation