Kuchnia

Ciasta & Torty

KOKOSOWE Z KASZĄ MANNĄ

2 szkl. cukru
3 jaja
1 łyżka kakao
4 łyżki kaszy mannej
1 szkl. mąki
2,5 szkl. mleka
3/4 szkl. oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g wiórek kokosowych

Wymieszać 1 szkl. cukru, kaszę mannę, wiórki kokosowe i 2 szkl. mleka. Zagotować często mieszając , aż zgęstnieje (ok. 3 min.). Odstawić z ognia.

W oddzielnej misce zmiksować jaja z 1 szkl. cukru. Dodać olej, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i 1/2 szkl. mleka. Wszystko razem wymieszać.
Połowę ciasta wlać do natłuszczonej blachy (23 x 23 cm) i piec wstępnie 10-15 min. w temp. 180 st.C. Od razu na wierzchu rozsmarować masę kokosową, a potem wlać resztę ciasta kakaowego. Piec jeszcze 30 min. do suchego patyczka.

polewa:
2 łyżki wody
2 łyżki cukru
50 g masła
100 g czekolady

Zagotować wodę z cukrem i masłem. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Gotową polewą polać ostudzone ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation