Kuchnia

Potrawy Mięsne

Polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym, podane na liściach sałaty.


Skład:

-400-400 g polędwicy wieprzowej
-garść rukoli, roszponki lub innej sałaty
sos:
-1 łyżka musztardy
-3-4 łyżki oliwy z oliwek
-2 ząbki czosnku
-1 łyżeczka świeżego tymianku
-1 łyżeczka octu balsamicznego
-1 łyżeczka sosu sojowego (najlepiej słodkiego)
-1 łyżka miodu
-kilka kropel soku z cytryny
-sól
-świeżo zmielony pieprz

A oto jak to zrobić:

1. Polędwiczki kroimy w plastry o grubości 2-3 cm i rozbijamy lekko dłonią. Posypujemy szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.

2. Do naczynia przelewamy oliwę i łączymy ją z musztardą, sosem sojowym, miodem,octem balsamicznym, startym czosnkiem oraz świeżym tymiankiem. Mieszając, musimy doprowadzić sos do gładkiej konsystencji. Na końcu skraplamy cytryną i doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy pokrojone polędwiczki marynatą i odkładamy do lodówki na 2-3 godz.

3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek lub winogron, smażymy polędwiczki na dużym ogniu do zarumienienia-po kilka minut z każdej strony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation