Kuchnia

☆ Kulinarne ☆ - Kuchnia kwiatowa ❀

Sałatka z kurczakiem i awokado:

kawałek pieczonego kurczaka (u mnie 2 podudzia),
1 zielony ogórek (jeżeli bardzo duży, to pół),
1 duże lub 2 małe awokado,
1 jabłko,
mieszanka ulubionych sałat,
szczypiorek,
rzeżucha,
2-3 łyżki jogurtu greckiego lub bałkańskiego,
sok z połowy cytryny,
3 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka octu balsamicznego,
sól, pieprz

Kurczaka obrać ze skóry i kości i podzielić na niewielkie kawałki. Ogórka obrać ze skórki i wydrążyć pestki, jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ - pokroić na plastry i skropić sokiem z cytryny, aby nie pociemniały. Sałaty umyć i porwać na kawałki. Oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i sok z cytryny wymieszać, doprawić solą i wymieszać z sałatą. W oddzielnej misce wymieszać kurczaka, ogórka, jabłko, awokado, posiekany szczypiorek, rzeżuchę i jogurt. Doprawić solą i pieprzem. Sałatę ułożyć na talerze i na wierzch każdego wyłożyć porcję sałatki kurczakowo-awokadowej. Podawać z pieczywem.
źródło: http://everycakeyoubake.blogspot.com/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation