Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Szarlotka

1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
1/2 kostki masła
1/4 szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłka:
1,5 kg jabłek np. antonówek
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka budyniu waniliowego
sok wyciśnięty z połowy cytryny
2-3 łyżki wody

Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Następnie włożyć je do garnka, dodać cukier, cynamon, sok z cytryny oraz 2-3 łyżki wody.
Jabłka dusić na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.
Na koniec dodać łyżkę budyniu, wymieszać i schłodzić.
Mus jabłkowy powinien być lekko rozgotowany.

Na stolnicę przesiać mąkę połączoną z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
Dodać pokrojone na małe kawałki schłodzone masło, żółtka i zagnieść ciasto.
Podzielić na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3, owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalniku na 30 min.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Ciasto kruche:
Okrągłą formę smarujemy masłem. Wyjmujemy większą część ciasta z zamrażalnika, kroimy na plasterki i wyklejamy nim formę, zarówno dno jak i brzeg. Surowe ciasto smarujemy białkiem aby zabezpieczyć ciasto przed wchłonięciem soku z jabłek.
Nakładamy mus i wyrównujemy powierzchnię łyżką.
Z zamrażalnika wyjmujemy drugą część ciasta, trzemy ją na grubych oczkach i posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation