Kuchnia

Tarty na słodko

Tarta z malinami


Składniki

1 płat ciasta francuskiego
2 szklanki mleka
1 żółtko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2,5 łyżki cukru
1 cukier waniliowy lub ziarenka z pół laski wanilii
150 g śmietanki 30%
100 g serka mascarpone
1 łyżeczka cukru pudru
200 g malin



Wykonanie

Formę do tarty (średnica ok. 20 cm) wykładamy ciastem francuskim. Na dno tarty kładziemy groch, fasolę lub specjalne kulki (aby ciasto za mocno nie wyrosło). Wstawiamy do nagrzanego do 190ºC piekarnika i pieczemy około 15 minut, aż ciasto lekko się zarumieni.

Na ostudzone ciasto układamy połowę umytych malin.

Gotujemy budyń. Odlewamy pół szklanki mleka, w której mieszamy mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy z żółtkiem, cukrem i wanilią. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy pozostałe mleko z mąką i energicznie mieszamy do momentu, aż budyń zgęstnieje. Gorący budyń wykładamy na tartę, tak aby przykryć maliny (budyń powinien być gęsty).

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Serek mascarpone rozcieramy i delikatnie dodajemy po łyżce bitej śmietany, do uzyskania puszystej masy. Całość wykładamy na ostudzony budyń, wierzch wygładzamy i dekorujemy pozostałymi malinami. wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Tartę podajemy schłodzoną. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation