Kuchnia

kuchnia

Ryż po meksykańsku z kurczakiem

Składniki:
8 podudzi z kurczaka
sól, pieprz, słodka papryka,
500 g marchewki,
1 cebula, 1 ząbek czosnku,
papryczka chili,
2 łyżki oleju słonecznikowego,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
250 ryżu
500 g opakowanie pomidorów w kawałkach
1 l bulionu
pęczek pietruszki
300 g mrożonego groszku
150 g czarnych oliwek w plasterkach
pieprz cayenne

Przygotowanie:
Podudzia natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką, ułożyć na wyłożonej papierem blasze i piec w 200 st. C przez 45 minut

Marchewkę i chili pokroić w plastry, cebulę i czosnek w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, po3 minutach dodać marchewkę. Dodać ryż i przecier pomidorowy. Wlać pomidory i bulion gotować 25 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodać groszek i oliwki, doprawić pieprzem cayenne. Dodać posiekaną pietruszkę. Podawać z podudziami z kurczaka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation