Kuchnia

na słono

Greckie Souvlaki

Souvlaki to bardzo popularne, greckie danie sprzedawane dosłownie wszędzie i o każdej porze. Może służyć jako lunch, przekąska, albo obiad. Souvlaki można przyrządzić z wieprzowiny, jagnięciny lub kurczaka, zależy co kto woli. Serwowane są zazwyczaj z frytkami i tzatzikami (przepis tutaj), więc trzeba je przygotować wcześniej.

Składniki:

500 g pokrojonego w kostkę mięsa
5 chlebków pita
1 duży, dojrzały pomidor
1 cebula pokrojona w drobne paski
sok z 1 cytryny
180 ml oliwy
sól
pieprz
oregano (lub przyprawa do souvlaki/ gyrosa)
czerwona papryka (opcjonalnie)
tzatzyki
frytki

Przygotowanie:

Umyte i osuszone mięso nadziewamy na szaszłykowe wykałaczki. Układamy na talerzu, posypujemy solą, pieprzem i oregano oraz zalewamy 60 ml oliwy. Odkładamy do lodówki na około godzinę. W tym czasie można przygotować tzatziki i frytki.

Po godzinie, układamy szaszłyki na grillu lub grillujemy w kuchence elektrycznej. Czas i temperatura zależy od rodzaju mięsa. Razem z mięsem grillujemy paprykę.

W szerokiej misce lub innym naczyniu mieszamy pozostała oliwę i sok z cytryny. Ugrillowane szaszłyki zanurzamy w cytrynowej oliwie, odkładamy na talerz i posypujemy jeszcze odrobiną przypraw.
Chlebki pita smarujemy tą samą mieszanką oliwy i cytryny i grillujemy przez ok. 2 minuty (nie można przesadzić, bo pita będzie się łamać podczas zwijania).

Następnie, układamy na chlebkach wszystkie składniki: frytki, cebulę, pomidory, paprykę, mięso i tzatziki. Proporcje według upodobań. Zwijamy pitę w rożek i zawijamy w papier.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation