Kuchnia

Kulinaria na słodko

TORT LODOWY
Składniki:
180 g ciastek (dałam maślane herbatniki)
100 g masła
1 ½ litra lodów śmietankowych lub waniliowych (np Algida), dałam 2 litry
½ puszki dulce de leche (kajmaku), kupiłam już gotowy
ok. 1 ½ szklanki malin

Wykonanie:

Ciastka rozgnieść na proszek blenderem, następnie powoli wlewać stopione ciepłe masełko, dalej wymieszać blenderem, do połączenia się obu składników. Odkładamy kilka łyżek na posypkę, a resztą wykładamy foremkę (20 x 20 cm) i dociskamy do dna lekko łyżką, wyrównać powierzchnię. Wkładamy do zamrażarki na ok 30 minut.

Lody wyjmujemy z lodówki na ok 15 minut, aby zmiękły i dały się bez problemy przełożyć na ciasteczkowy spód.

Lody umieszczamy na ciasteczkach. Na lody wykładamy łyżeczką kajmak. Można też samemu go zrobić, gotując przez 1 ½ godziny słodzone mleko skondensowane.

Na lodach układamy maliny i posypujemy odłożonymi wcześniej ciasteczkami. Wkładamy do zamrażarki. Deser powinien być gotowy po ok. 2 godzinach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation