Kuchnia

Ciasta i rolady na każdą okazję

Ciasto z lekką pianką śmietanowo-jagodową

Składniki na spód biszkoptowy:
skórka otarta z 1/2 cytryny
4 jaja
100g cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
70g mąki pszennej tortowej
50g mąki ziemniaczanej


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Żółtka utrzeć z cukrami na puszysta masę. Dodać skórkę otartą z 1/2 cytryny (bez białego albedo). Do masy żółtkowej dodać przesiane mąki i dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać do ciasta. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną blaszki (35x25) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 20-25 min do tzw "suchego patyczka". Upieczony biszkopt wystudzić na kratce.


Składniki na piankę owocową:
900g owoców leśnych (borówki+jeżyny+maliny)
120g cukru pudru (jeśli owoce są słodkie jak np truskawki to wystarczy 80g cukru)
6 łyżeczek żelatyny
400 ml śmietany kremówki 36%

ponadto:
2 galaretki o smaku owoców leśnych (lub o smaku owoców jakie wykorzystujemy)


Owoce umyć. 500g zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dokładnie utrzeć łyżeczką na gładko. Dodać kilka łyżek zmiksowanych owoców i wymieszać, a następnie wlać to do reszty owoców i ponownie wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy owocowej. Pozostałe 400g owoców wmieszać do masy (jeśli są małe jak np borówki to w całości, natomiast owoce większe jak truskawki pokroić na kawałki). Powstały mus wyłożyć na wystudzony biszkopt i wstawić do lodówki celem schłodzenia.

Galaretki rozpuszczamy w 800ml wrzątku. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na zastygnięty mus i ponownie wstawiamy do lodówki. Podajemy np z kleksem bitej śmietany :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation