Kuchnia

UCZTA BARBARY

LOSOS Z CYTRYNA I NA MASLE Z PATELNI GRILLOWEJ.

Składniki: (2 porcje)

2 filety z łososia ze skórą (każdy po 200g)
2 łyżki masła (82% tłuszczu)
pół cytryny
sól morska
świeżo zmielony pieprz czarny
do podania: ryż brązowy
brokuły gotowane na parze

Rybę umyj dokładnie i osusz. Łososia natrzyj dokładnie solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Na patelni grillowej rozgrzej masło. Połóż na patelnie rybę. Najpierw podsmażaj na stronie ze skórą przez 5 minut. Dzięki temu nasza ryba nie skurczy się za bardzo. Następnie przewróć filet na drugą stronę i smaż jeszcze 4 minuty. Do rozgrzanego piekarnika przełóż rybę razem z patelnia. Zapiekaj ją ok. 5 minut. Dzięki temu ryba nie będzie surowa w środku. Tak przygotowanego łososia podawaj od razu z dodatkiem ryżu brązowego i gotowanym na parze brokułem. Do każdej porcji dodaj ćwiartkę cytryny. Łososia należy skropić sokiem przed samym spożyciem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation