Kuchnia

Ciasta i rolady na każdą okazję

Składniki

CIASTO:

- 250 g margaryny KASI

- 1 1/2 szklanki cukru

- 4 jajka

- 1 1/2 szklanki mąki pszennej

- 3 łyżki kakao

- 1 op. cukru waniliowego

MASA MIĘTOWA:

- 1 śmietana 30%

- 4 łyżeczki żelatyny

- 2 op. landrynek miętowych po 90g

PONADTO:

- 1 op.ciastek typu delicje 300g

- pergamin

WYKONANIE CIASTA:

1. Margarynę rozpuścić, wsypać cukier, cukier waniliowy i kakao.

2. Wlać 5 łyżek zimnej wody, wymieszać, ostudzić.

3. Dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

4. Białka ubić na sztywno, połączyć z ciastem. Ciasto wylać do przykrytej
pergaminem formy. Piec 25 minut w 170 stopniach.


WYKONANIE MASY MIĘTOWEJ:

1.Landrynki rozbić na drobno, następnie rozpuścić w 100ml gorącej wody, mieszać do całkowitego rozpuszczenia się - ostudzić.

2. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżeczkach gorącej wody- ostudzić.

3. Śmietanę ubić, dodać syrop z landrynek oraz rozpuszczoną żelatynę- wymieszać.

WYKONANIE CIASTA MIĘTOWEGO:

1. Ostudzone ciasto przekroić na 2 płaty.

2. Dolny płat ciasta posmarować połową masy.

3. Wyłożyć ciastka czekoladą do dołu.

4. Rozsmarować pozostałą masą, przykryć drugim płatem.

5. Udekorować według uznania.

Ciasto jest bardzo pyszne ;0)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation