Kuchnia

sałatki

Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta

składniki:
Mieszanka sałat 2 - 2 opakowania
papryka czerwona - 2 sztuki
pomidor - 1 sztuka
ser feta - 120 gramów
czerwona cebula - 1 sztuka
oliwki czarne - 20 sztuk
Sos sałatkowy grecki Knorr - 1 opakowanie
oliwa - 3 łyżki
woda - 3 łyżki
natka pietruszki pół pęczka
Rozmaryn 2 gałązki
ząbek czosnku - 4 sztuki

1. Nagrzej piekarnik do 220*C. Papryki dokładnie umyj, wykrój gniazda nasienne i wybierz ze środka wszystkie pestki oraz częściowo białe części. Na blachę z pergaminem ułóż papryki otworem do dołu i wstaw do nagrzanego piekarnika.
2. Piecz ok. 20 min. Papryki będą upieczone gdy skórka lekko się przypali. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i przełożyć np. do worka foliowego. Zamknij szczelnie aby papryka zaparowała i wystygłą.
3. Teraz z łatwością obierz papryki ze skóry i podziel każdą na ok. 5 części. Cząstki papryk układaj w pojemniku przelewając małą ilością oleju i posypując solą, posiekanym czosnkiem igiełkami rozmarynu.
4. Na środku talerza ułóż mieszankę sałaty i polej ją sosem sałatkowym Knorr przygotowanym zgodnie z opisem na opakowaniu.
5. Na sałacie rozłóż kawałki pieczonej papryki, pokrojone cząstki pomidora, posyp plastrami cebuli i na końcu ser feta pokrojony w kostkę. Między paprykami i na brzegach rozłóż czarne oliwki. Sałatkę udekoruj gałązkami ziół lub zieloną pietruszkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation