Kuchnia

sałatki

Wiosenna sałatka ziemniaczana

składniki:
polędwiczka wieprzowa - 1 sztuka
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
Przyprawa do karkówki Knorr - 1 łyżka
boczek wędzony - 2 plastry
młode ziemniaki - 300 gramów
bób świeży lub mrożony - 150 gramów
cebula szalotka - 2 sztuki
koperek - 1 pęczek
oliwa z oliwek - 3 łyżki

1. Polędwiczkę wieprzową oczyść z błon i marynuj w Przyprawie do karkówki Knorr przez co najmniej godzinę. Następnie obsmaż mięso i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 12 minut. Odstaw do ostygnięcia (najlepiej, jeśli polędwiczka będzie lekko różowa w środku).
2. Ziemniaki umyj i delikatnie oskrob nożykiem. Ugotuj w całości, w osolonej wodzie, po czym odstaw do ostygnięcia.
3. Jeżeli używasz świeżego bobu, ugotuj go w osolonej wodzie do momentu, gdy stanie się miękki. Następnie ostudź go i obierz. Cebulkę szalotkę pokrój w piórka.
4. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i odrobiną wody, by powstała gęsta emulsja.
5. Boczek zrumień w piekarniku lub na patelni tak, aby był chrupiący. Po ostygnięciu połam go na mniejsze kawałki.
6. Posiekaj drobno koperek. Ziemniaki pozostaw w całości (jeśli uważasz, że są zbyt duże, przekrój je na pół). Dodaj szalotkę, bób, koperek oraz boczek. Całość wymieszaj z sosem. Podawaj z plastrami mięsa oraz pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation