Kuchnia

ciasteczka, babeczki

Chrupiące, bardzo zdrowe ciastka

Składniki (na całą blachę- ok. 45 sztuk)
140 g fasoli (namoczonej i ugotowanej lub z puszki, u mnie biała)
1 jajko + białko
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
2 łyżki granulowanego mleka w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Słodzidło np. 2 łyżki fruktozy lub do smaku (u mnie stewia)

astawiamy piekarnik na 200 stopni C.
Fasolę miksujemy na pastę blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Wówczas dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Uzyskaną maskę przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego z odpowiednią końcówką do wyciskania i wyciskamy niezbyt grubo dowolny kształt (okrągły, prostokątny) na wyłożoną papierem blaszkę. Przy braku odpowiedniej końcówki do wyciskania możemy ewentualnie rozprowadzić cienką warstwę ciasta łyżką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do czasu, aż zrobią się rumiane i chrupiące, co możemy sprawdzać od czasu do czasu wykałaczką (w zależności od piekarnika trwa to od 30 do nawet 45 min).
Po wystudzeniu i odparowaniu wilgoci powinny zrobić się bardziej chrupiące, niż po wyciągnięciu prosto z piekarnika.

Wartość kaloryczna: ok. 10 kcal/ sztuka (może się diametralnie różnić w zależności od ilości dodanego cukru)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation