Kuchnia

ciastka

pomarańczowe ciastka z czekoladą
przepis pochodzi z książki crazy for chocolate

ciasto:

125 g zimnego masła
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
1 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka bardzo zimnej wody
nadzienie (wymieszać składniki łyżką):

60 g ciemnej rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady
60 kremowego serka śmietankowego np. philadelphia
ponadto:

1 rotrzepane jajko
cukier puder do oprószenia
masło posiekać i utrzeć mikserem z cukrem pudrem i pomarańczą na gładką masę. dodać mąki, wodę i wymieszać łyżką a następnie wyrobić dłońmi aż ciasto będzie gładkie i zwarte (w razie potrzeby można podsypać mąką). owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 45 minut. po tym czasie ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia (ja dodatkowo posypałam je mąką) i rozwałkować na grubość około 3 mm. wykrawać koła. na połowę ciasteczek położyć pół łyżeczki nadzienia, brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i położyć drugie ciasteczko lekko docikając brzegi. piec w 180'c około 15 minut. wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation