Kuchnia

eat me

Piersi z kurczaka w szynce


Składniki (4 porcje)

2 podwójne filety z kurczaka
8 plasterków suszonej szynki
200 g pomidorków koktajlowych
garść roszponki
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżeczki musztardy dijon
świeżo zmielony pieprz
sól morska
2 ząbki czosnku



Wykonanie

Filety oczyszczamy z błonek i rozdzielamy na pojedyncze, następnie rozcinamy każdy kawałek na pół, tak aby uzyskać osiem kawałków. Każdy kawałek nacinamy wzdłuż, tak aby nie było grubych kawałków kurczaka. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z musztardą. Kurczaka nacieramy taką mieszanką, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC. Każdy kawałek owijamy szynką i układamy na blaszce skropionej oliwą. Między kurczaka układamy przekrojone na pół pomidorki, doprawiamy je pieprzem i solą. Pieczemy około 20 minut. Podajemy na ciepło z roszponką lub inną sałatą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation