Kuchnia

⇒ TIRAMISU ~ WŁOSKI DESER w PUCHARKACH » ☕️ …✽

Koniakówka

W lutym zamieszczałam przepis na muffinki koniakówkowe. Teraz przyszła pora na ich pierwowzór, czyli koniakówkę.

Ciasto czekoladowe, wilgotne, ciekawy posmak nadaje mu alkohol (lekko zaostrza). Co ważne - szybkie w wykonaniu i zawsze się udaje. Doskonałe do poobiedniej kawy, ale sprawdza się też w plenerze.

P.S. W lutym pisałam, że przepis pochodzi z magazynu dla kobiet z lat siedemdziesiątych. Teraz już wiem od margot11, że to pismo to "Magazyn Rodzinny", a autorką jest Barbara Adamczewska.


Składniki:

250 g masła
2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
4 kopiaste łyżki kakao
50 g koniaku
2 szklanki mąki
1 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
bakalie


Wykonanie:

Masło, cukier, wodę i kakao zagotować. Odlać pół szklanki powstałego płynu. Przestudzić. Dodać żółtka, przesianą razem z proszkiem do pieczenia mąkę, koniak i przesypane lekko mąką ziemniaczaną bakalie.

Ubić pianę i dodać ją, delikatnie mieszając, do masy. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy z kominem. Piec ok. 50 min (do suchego patyczka) w temperaturze 190 - 200 °C.

Po wystudzeniu polać odlanym płynem i ozdobić.

źródło
Rodzinka w Kuchni
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation