Kuchnia

specjalności dla każdegol

BABECZKI Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I MARAKUI
Składniki na kruche babeczki (11 - 12 sztuk):

175 g mąki pszennej
100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko
Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub zmiksować malakserem. Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Standardową formę do muffinek wysmarować masłem.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 2 mm, szerokim kubkiem lub foremką do wycinania ciastek wycinać koła, umieszczać je formie na muffinki, wylepić, dno ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do zezłocenia się ciasta. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Krem z białej czekolady:
150 g białej czekolady
125 ml (pół szklanki) śmietany kremówki 36%
Śmietanę kremówkę podgrzać, do zagotowania. Ściągnąć z palnika, wrzucić posiekaną białą czekoladę, odstawić do jej rozpuszczenia, co pewien czas mieszając.

Krem czekoladowy przelać do miseczki, odstawić do lodówki do schłodzenia.

Schłodzony krem ubić (końcówki miksera do ubijania białek) do otrzymania sztywnej masy.

Krem z owoców marakui*:
75 ml pulpy z owoców marakui (około 3 - 4 owoców)
70 g drobnego cukru do wypieków
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka soku z cytryny
50 g masła
W niedużym garnuszku roztrzepać jajko, żółtko i cukier (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania), do połączenia. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając.

Praktycznie od razu można dodać masło, pulpę z marakui i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania (krem powinien 'zabulgotać') i zgęstnienia kremu oraz otrzymania kremu o gładkiej konsystencji.

Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć. Schłodzić.

Wykonanie:
Do kruchych babeczek nałożyć kremu z białej czekolady, do 3/4 ich wysokości. Dopełnić kremem z marakui. Schłodzić.

* warto przygotować dzień wcześniej

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation