Kuchnia

ciasteczka, bułeczki, babeczki

kołaczyki z serem
Składniki:

50 dag mąki
4 dag drożdży
ok. 1/4 l mleka
2 żółtka
6 dag cukru
5 dag masła
skórka otarta z cytryny
cukier waniliowy
szczypta soli
Nadzienie:

30 dag białego sera
3 dag masła
1 żółtko
6-8 dag cukru pudru
cukier waniliowy
skórka otarta z pomarańczy
Ponadto:

żółtko rozmącone z 2-3 łyżkami mleka
ew. cukier puder do oprószenia bułek

Wykonanie:

Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać letnie mleko i tyle mąki, by całość miało gęstość gęstej śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do wyrośniętego rozczynu dodać, dodać żółtka, pozostałe letnie mleko, sól i mąkę. Wyrobić ciasto. Gdy ciasto jest gładkie, lśniące i odstaje od ręki i naczynia, wlać stopione, letnie masło, dodać skórkę cytrynową. Dokładnie wyrobić i zostawić przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Przygotować nadzienie: Ser zmielić (można dokładnie rozgnieść widelcem), dodać stopione masło, żółtka, puder, skórkę pomarańczową starannie wymieszać.

Gdy ciasto zwiększy objętość dwukrotnie, rozwałkować na grubość 2 - 2,5 cm. Wykrawać szklanką kółka, układać, zachowując odstępy, na przygotowanej do pieczenia blasze, zostawić w ciepłym miejscu przykryte do ponownego wyrośnięcia. W wyrośniętych bułeczkach zrobić na środku wgłębienie. Do zagłębienia wkładać nadzienie.

Posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika (temp. 190 - 200 °C) i piec na złoty kolor ok. 20 - 25 minut.

Przestudzone kołaczyki można oprószyć cukrem pudrem.

Porcja na 25 - 30 bułek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation