Sernik z jogurtów greckich (dietetyczny) « COOLINARNA STREFA
PRZEPIS
{tortownica: średnica 26 cm}
Temperatura pieczenia: 170ºC | Czas pieczenia: 1 h 20 min
Print Friendly and PDF
Ciasto kruche
1,5 szkl. mąki
150 g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru (użyłam cukier trzcinowy)
3 żółtka
Masa jogurtowo-serowa
680 g jogurtu greckiego (użyłam jogurt bałkański Maluta: 2 op. po 340 g)
1 serek wiejski półtłusty Mlekovita (250g)
1 szkl. cukru (3/4 szkl. jeśli wolimy mniej słodkie lub chcemy ograniczyć kalorie :))
3 jajka
1 budyń śmietankowy w proszku
1 łyżka mąki pszennej
zapach waniliowy
1/3 szkl. oleju (może być z pestek winogron, ale nie polecam oliwy z oliwek, niektóre bywają zbyt dominujące w smaku i mogą popsuć smak, ja dałam olej ryżowy)
Dodatkowo
2 galaretki morelowe
truskawki
Przygotowanie
Ciasto kruche. Zagnieść ciasto kruche z podanych składników, zwinąć ciasto w kulę, włożyć do torby foliowej i wstawić do zamrażarki aż stwardnieje. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.
Masa jogurtowo-serowa. Białka ubić, pod koniec ubijania wsypywać po trochu cukier. Żółtka połączyć z budyniem śmietankowym, z mąką i trochę utrzeć. Dodawać po 1 łyżce jogurty i ser. Wlać olej, wymieszać i wszystko połączyć delikatnie z białkami.
Na ostudzone ciasto wylewamy masę serową i pieczemy 1,20 min w temp. 170ºC.
Po upieczeniu zostawiamy kilka minut w otwartym piecyku.
Na ostudzone ciasto układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto przechowujemy w lodówce (przed pierwszym podaniem najlepiej trzymać w lodówce noc).
Smacznego
Read more:
http://coolinarnastrefa.blogspot.com/2013/08/sernik-z-jogurtow-greckich-dietetyczny.html#ixzz2ix8zK8FB
PRZEPIS
{tortownica: średnica 26 cm}
Temperatura pieczenia: 170ºC | Czas pieczenia: 1 h 20 min
Print Friendly and PDF
Ciasto kruche
1,5 szkl. mąki
150 g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru (użyłam cukier trzcinowy)
3 żółtka
Masa jogurtowo-serowa
680 g jogurtu greckiego (użyłam jogurt bałkański Maluta: 2 op. po 340 g)
1 serek wiejski półtłusty Mlekovita (250g)
1 szkl. cukru (3/4 szkl. jeśli wolimy mniej słodkie lub chcemy ograniczyć kalorie :))
3 jajka
1 budyń śmietankowy w proszku
1 łyżka mąki pszennej
zapach waniliowy
1/3 szkl. oleju (może być z pestek winogron, ale nie polecam oliwy z oliwek, niektóre bywają zbyt dominujące w smaku i mogą popsuć smak, ja dałam olej ryżowy)
Dodatkowo
2 galaretki morelowe
truskawki
Przygotowanie
Ciasto kruche. Zagnieść ciasto kruche z podanych składników, zwinąć ciasto w kulę, włożyć do torby foliowej i wstawić do zamrażarki aż stwardnieje. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.
Masa jogurtowo-serowa. Białka ubić, pod koniec ubijania wsypywać po trochu cukier. Żółtka połączyć z budyniem śmietankowym, z mąką i trochę utrzeć. Dodawać po 1 łyżce jogurty i ser. Wlać olej, wymieszać i wszystko połączyć delikatnie z białkami.
Na ostudzone ciasto wylewamy masę serową i pieczemy 1,20 min w temp. 170ºC.
Po upieczeniu zostawiamy kilka minut w otwartym piecyku.
Na ostudzone ciasto układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto przechowujemy w lodówce (przed pierwszym podaniem najlepiej trzymać w lodówce noc).
Smacznego