Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Cottage pie z wołowiną i piwem typu ale w tle

Składniki

gulasz

2 gałązki selera naciowego
2 marchewki
2 średnie cebule
oliwa
1 czubata łyżka stołowa mąki
1 puszka pomidorów
sól, pieprz
500g wołowiny, pokrojonej w kostkę ok. 2x2cm
500ml piwa typu ale (ja uzyłam Old Speckled Hen)
3 liście laurowe (suszone lub świeże)
opcjonalnie cukier trzcinowy

puree ziemniaczane

1 kg ziemniaków (dobrych do puree, w UKowie użyłam odmiany red potatoes)
1 szklanka mleka (orientacyjnie, w miarę potrzeb zwiększyć/zmniejszyć)
masło
sól, pieprz
gałązki rozmarynu (jedna z moich zmian, z braku rozmarynu sypnęłam trochę listków zamrożonego tymianku)
oliwa
opcjonalnie marchewka (kolejna moja zmiana)



Sposób przyrządzania

Gulasz
Jeśli będziesz używać piekarnika, rozgrzej go do 180°C. Pokrój na mniejsze kawałki seler, marchew, posiekaj cebulę. Garnek postaw na średnim ogniu, wrzuć warzywa, liście laurowe i odrobinę obliwy i smaż/duś przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.




Po upływie tego czasu dodaj mięso i mąkę.




Dodaj również pomidory i wlej piwo.




Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Jeśli czuć za bardzo gorycz piwa, dopraw odrobinką cukru trzcinowego (sugestia z komentarza pod przepisem).




Doprowadź do wrzenia, zakryj pokrywką i duś na gazie lub wstaw do piekarnika na 3 godziny, od czasu do czasu kontrolując i mieszając. W razie potrzeby dolej wody. Na ostatnie pół godziny zdejmij z garnka pokrywkę.




Wyjmij z gulaszu liście laurowe. Dopraw do smaku.

Wykończenie
Piekarnik ustaw na 190°C. Ziemniaki i marchew obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź. Dodaj mleko, masło. odrobinę soli i pieprzu. Ugnieć lekko widelcem/ugniatarką. Jeśli chcesz uzyskać bardziej puszyste puree użyj miksera z końcówkami miksującymi. Miksuj do otrzymania pożądanej konsystencji.

Do naczynia żaroodpornego przełóż gulasz.




Na wierzch gulaszu - puree. Nie przejmuj się gładkością.




Dla uzyskania efektu jak na obrazku ja przejechałam po wierzchu puree widelcem.
Na puree ułóż kilka gałązek/listków ziół. Skrop oliwą.





Wstaw do piekarnika, piecz ok. 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation