Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Śniadanie to niewątpliwie najważniejszy posiłek dnia, dlatego musi być i syte i zdrowe. przeważnie serwujemy jajka – gotowane, smażone, sadzone, wreszcie omlety. wybór i różnorodność tych dań jest nieograniczona. proponuje omlet z dodatkiem świeżych, zdrowych warzyw czyli omlet po grecku.



składniki:

1/4 szklanki ryżu
3 pory, biała część
3 cukinie /małe/
2 ząbki czosnku
1/4 szklanka posiekanej mięty
2 łyżki posiekanego koperku
8 jaj
100 g sera fety
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 pomidory
1 cebula czerwona
sól, pieprz
wykonanie:

ugotować ryż w osolonej wodzie przez 8 minut.
pory pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na oliwie, aby zmiękły.
dodać startą na tarce o grubych oczkach cukinię i czosnek, smażyć przez ok. 3 minuty.
do podsmażonych warzyw dodać ugotowany ryż, miętę, koper, jaja i ser. wszystko dobrze wymieszać i przelać do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego tłuszczem.
zapiec w piekarniku w temp. 180 st. c, przez 30 minut lub do uzyskania złotego koloru.
gorący omlet podawać z pomidorami, cebulą i zieloną sałatą.
smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation