Kuchnia

bożonarodzeniowe słodkości

Ciasteczka imbirowe -
250 g mąki
125 g margaryny
100 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżka imbiru w proszku
1 łyżeczka cynamonu
starta skórka z połowy cytryny
torebka cukru waniliowego
szczypta gałki muszkatołowej
CIASTECZKA IMBIROWE - sposób przygotowania:
Dodać margarynę i dokładnie wszystko posiekać. Gdy margaryna przybierze postać małych kawałeczków obsypanych mąką, wbij do nich jajko i zagnieć ciasto. Powinno być dość twarde i sprężyste. Uformuj z ciasta kulę i włóż ją na około 20 minut do zamrażalnika. Po 20 minutach wyjmij ciasto, rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i wycinaj dowolne kształty (ja np. wycinam kółka, gwiazdki itd.), każde ciasteczko przedziurkuj słomką do napojów. Piecz ok. 20 minut w temp. 180 st C. Gdy ciastka będą rumiane wyjmij je z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia i udekoruj lukrem i posypką. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation