Kuchnia

Śledzie, owoce morza

Krewetki z czosnkiem i cytryną

Składniki

20 dużych surowych krewetek, oczyszczonych i obranych
2 ząbki czosnku
0,5 cm świeżego imbiru
1 cytryna
1/4 papryczki chilli
5- 6 łyżek oliwy z oliwek
sól


Sposób przygotowania:

Krewetki wysusz. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Imbir obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry.
Odkrój kawałek skórki z cytryny. Z połowy cytryny wyciśnij sok.
Papryczkę umyj i pokrój w pierścienie.
W rondlu rozgrzej 3-4 łyżki oliwy, dodaj czosnek, imbir, skórkę z cytryny i papryczkę.
Smaż przez chwilę, zdejmij z ognia i dodaj 2-3 łyżki cytryny i odstaw.
Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i smaż krewetki na średnim ogniu 2-3 minuty każdą partię.
Dopraw solą i podawaj na gorącym talerzu polane oliwą z rondla oraz świeżą bagietką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation