Kuchnia

DRÓB

"Plaski" kurczak pieczony

Skladniki na 4 porcje:
1 caly kurczak (ok 1,6 kg)
1 lyzeczka suszonego chili, w platkach
3 zabki czosnku, obrane i przecisniete przez praske
1/2 lyzeczki wedzonej papryki
1 lyzeczka suszonego oregano
1 lyzka skorki startej z cytryny (bio)
60 ml octu z czerwonego wina
60 ml oliwy
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz

Kurczaka ulozyc na desce do krojenia piersiami ku dolowi. Za pomoca nozyc do miesa naciac kurczaka z obu stron kregoslupa a nastepnie usunac kregoslup. Kurczaka przekrecic (powinien lezec piersiami ku gorze) i nacisnac mocno od gory az sie rozplaszczy. Przed pieczeniem koncowki skrzydelek kurczaka podwinac pod tuszke.

Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Oliwe wymieszac z octem winnym, chili, czosnkiem, wedzona papryka, oregano, skorka starta z cytryny, sola i pieprzem.

Blache lub naczynie zaroodporne wylozyc papierem do pieczenia, ulozyc kurczaka. Posmarowac go marynata (ja zrobilam to na 1 godz. przed pieczeniem dzieki czemu mogl sie dluzej marynowac).

Piec w nagrzanym piekarniku przez 45 min. na zlotobrazowo (w polowie pieczenia polac kurczaka sokiem, ktory sie wytworzyl podczas pieczenia).

Podawac ze smazonymi czastkami ziemniakow i salata.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation