Kuchnia

Dietetycznie

PIECZONE PLACKI Z CUKINII
*18 placków
1 duża cukinia (1 kg po obraniu i usunięciu nasion)
2 marchewki
1 cebula
2 łyżki pietruszki
2 jaja
6 czubatych łyżek mąki
2 łyżki oliwy
sól, pieprz


Cukinie ścieram na tarce, mieszam z łyżeczką soli i odstawiam na 15-20 minut. W między czasie ścieram marchew i cebulę. Do startych warzyw dodaję pietruszkę, odciśniętą z soku cukinię i jaja. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i mieszam z mąką.

Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładam ok. 1,5 łyżki ciasta na placek, piekę 35 minut w 180 stopniach. Można podawać z sosem mięsnym, zjeść solo lub tak jak tym razem u nas z tartymi ogórkami doprawionymi czosnkiem i koperkiem z dodatkiem jogurtu greckiego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation