Kuchnia

ciasta, ciasteczka, muffinki

Dwie Chochelki: Korzenne ciasto czekoladowe

Składniki:
(okrągła blacha o średnicy 24 cm)

2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
¾ szklanki cukru (można całą, gdy ktoś lubi słodsze)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
3 jajka
½ szklanki oleju
1 szklanka mleka
½ słoika dżemu z czarnych porzeczek (u mnie ok. 150 g)
2 garści suszonych śliwek i/lub rodzynek

Do miski przesiewam mąkę i kakao, dodaję proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do pierników. Mieszam.

Jajka lekko ubijam z cukrem. Wlewam olej, potem mleko, na koniec dodaję dżem z czarnej porzeczki.

Łączę mokre i suche składniki, mieszam mikserem. Na koniec dodaję dość drobno pokrojone suszone śliwki. Można z nich zrezygnować, można dać więcej – zróbcie jak wolicie.

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia (ciasto jest dość rzadkie), wlewam masę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Oryginalny przepis mówił o godzinie w 200 stopniach, ale ja po jakimś czasie jeszcze obniżyłam temperaturę do 180 stopni i piekłam raczej 50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation