Kuchnia

kuchnia

Halloweenowy Battenberg

Stopień trudności: dość trudne
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Czas dekorowania: zależnie od zdolności manualnych ;)

Składniki:

150g mąki pszennej
60g mielonych migdałów
175g cukru pudru
175g roztopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
200g marmolady morelowej
barwniki spożywcze: fioletowy, pomarańczowy i czarny
500g gotowej masy marcepanowej

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Do wymieszanych składników wlewamy roztopione masło, wbijamy jajka, dodajemy mielone migdały i całość miksujemy na jednolitą masę, którą dzielimy na dwie części. Do podzielonego ciasta dodajemy barwniki i mieszamy do uzyskania pożądanego koloru. Obie masy przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia form /ja swoje ciasta piekłam w dwóch takich samych keksówkach/. Ciasta wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut.
Gotowe ciasta wyciągamy z piekarnika, studzimy, odcinamy brzegi aby powstały ciasta równych rozmiarów. Wszystkie cztery części smarujemy z każdej strony marmoladą. Masę marcepanową ugniatamy z barwnikiem, do otrzymania oczekiwanego koloru. Marcepan wałkujemy na grubość około 4 mm i tak przygotowanym płatem pokrywamy ściśle całe ciasto. Całość wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Dekorujemy według uznania. W mojej wersji dynie zrobiłam z tego samego marcepanu, którym pokrywałam ciasto. Kilka kropel barwnika, sprawne ręce i dynie jak żywe ;) Muszę się Wam przyznać, że to pierwsze marcepanowe dekoracje, jakie robiłam w życiu! Wydaje mi się, że moja przygoda z nimi dopiero się rozpoczyna :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation