Sport i fitness

dietetycznie

Rolada z indyka nadziewana marchewkowo paprykowym ryżem

Składniki:
Składniki

ryż biały
100 g ryżu białego firmy Kupiec
600 g piersi z indyka
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
0,5 selera
1 cebula
2 cm korzenia imbiru
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
Sól, pieprz do smaku
6 łyżek oliwy

Przygotowanie

Pierś z indyka rozciąć na pół nie przecinając do końca, aby powstał prostokąt. Mięso zamarynować w oliwie z rozgniecionym ząbkiem czosnku, słodką i ostrą papryką na około 1-2 godzin. Ryż ugotować na sypko według przepisu na opakowaniu. Warzywa korzeniowe obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę a imbir zetrzeć na drobnej tarce. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i wrzucić cebulę, aby się zeszkliła a następnie dodać pozostałe warzywa włącznie z imbirem. Dusić około 20 min na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Dodać ugotowany i odcedzony ryż, koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, wyłączyć i ostudzić. Na zamarynowane mięso nałożyć wystudzony ryż, aby tworzył równą warstwę o grubości około 1 cm i ciasno zwinąć w roladę i przewiązać sznurkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-40 minut. Gdyby od góry mięso mocno zaczynało się rumienić przykryć naczynie do zapiekania folią aluminiową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation