Kuchnia

sałatki

Bakłażanowa wieża

2 srednie baklazany
4x125 g mozzarelli
3-4 duze pomidory
passata pomidorowa
pesto alla genovese
sol
bazylia

Baklazany i pomidory pokroic w plastry o grubosci jednego cm, mozzarelle -ok 0,5cm. Osolic baklazany i odstawic na 20-30 min by odsaczyc je z goryczki. Podsmazyc na patelni, aby byly lekko miekkie. Ukladac na papierowym reczniku, odsaczyc oliwe (tudziez olej). Ulozyc z formie plaster obok plastra, kazdy posmarowac odrobina pesto, nalozyc plaster pomidora, posolic, mozzarelli, polac passata, po czym znow baklazan itp. Ja ukladam po 3, ale mozna wedle uznania:) wstawic do piekarnika na 180°. Wyjac kiedy mozzarella sie lekko rozpusci.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation