Kuchnia

Ciasta

tort
- na biszkopt:
6 dużych świeżych jaj,
szklanka cukru pudru,
szklanka mąki tortowej,
3 łyżki gorącej wody,
trochę masła i bułka tarta do wysmarowania formy,
- na krem:
750g serka mascarpone,
3 żółtka,
500 ml śmietany do deserów 36%,
150 g cukru pudru,
- do nasączenia biszkoptu:
250g – 300g mrożonych truskawek,
1 i 1/2 łyżki cukru,
1/2 szklanki białego wina ( najlepiej pół słodkie, jeśli dodajemy pół wytrawne wtedy należy dodać 1 łyżkę cukru więcej)
- na wierzch:
2 małe opakowania świeżych truskawek,
1 małe opakowanie jagód,
dodatkowo do dekoracji:
1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów (jak do tiramisu),
czerwona wstążka.
Przygotowanie:
Do miseczki wlać żółtka, dodać gorącą wodę i ubijać do czasu, aż się spienią. Następnie dodać 2/3 szklanki cukru pudru i dalej ubijać na puszysty kogel-mogel. Białka ubić z pozostałym cukrem pudrem na sztywną pianę. Ubitą pianę przełożyć do masy z żółtkami i dodać przesianą mąkę. Wszystko dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszać. Następnie przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy. Piec w temperaturze 180 st. przez ok. 45 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Następnie stale mieszając dodawać mascarpone.
W osobnej misce ubić śmietanę. Śmietanę dodać do masy z mascarpone i delikatnie wymieszać.
Zamrożone truskawki mieszając zagotować z 2 łyżkami cukru. Dodać wino i gotować na małym ogniu ok. 15-20 minut. Jeśli truskawki się nie rozpadną, po wystudzeniu można użyć blendera aby je zmiksować.
Blaty biszkoptu układamy na talerzach i nasączamy zimnym (!) musem truskawkowym.
Na talerzu lub platerze układamy pierwszy blat biszkoptu, nakładamy krem. Przykrywamy 2 blatem i znowu nakładamy krem. Ostatni blat i brzegi smarujemy cienko kremem. Na wierzch układamy świeże truskawki i jagody.
Boki można obłożyć biszkoptami i przewiązać czerwoną wstążką
Tort w lodówce powinien spędzić przed podaniem co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation