Kuchnia

przepisy

Zdrowe Odżywianie - Dietetyczne Przepisy Kulinarne: Kotleciki gryczano warzywne - wegetariański obiad



Składniki na trzy porcje:

Kasza gryczana - 200 g
Cebula - dwie sztuki
Brokuł - 1/2 sztuki
Marchew - sztuka
Jajo - sztuka
Olej rzepakowy - 2 łyżki
Przyprawy: sól, pieprz


Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Brokuła ugotuj na parze.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na łyżce oleju rzepakowego - gdyby przywierała do patelni można podlać niewielką ilością wody.
Do ugotowanej (ciepłej) kaszy dodajemy zeszkloną cebulkę, marchew startą na tarce na grubych oczkach, ugotowanego i mocno rozdrobnionego brokuła oraz jajo - dopraw do smaku.
Uformuj niewielkie kotleciki (żeby łatwiej się formowało polej dłonie wodą) usmaż je na łyżce oleju rzepakowego.


Kotleciki podałam z lekkim sosem pomidorowym - pyyyycha!


Wartość odżywcza porcji kotlecików gryczano - warzywnych (3 - 4 sztuki):
Energia: 373 kcal
Białko: 15,7 g
Tłuszcz: 10,9 g
Węglowodany: 62,3 g
Błonnik pokarmowy: 9 g
Cholesterol: 72 mg
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation