Kuchnia

Placki, placuszki, pancakes/naleśniki, racuchy, gofry & omlety

Najlepsze naleśniki ze szpinakiem

Przepis jest naprawdę wart wypróbowania, a farsz nadaje się nie tylko do naleśników, ale też np. do makaronu, ravioli itp. Naleśniki możemy podawać same, polane roztopionym masłem, z ulubionym sosem, lub tak jak ja lubię najbardziej, z kwaśną śmietaną.

Składniki na ok. 12 dużych naleśników:

Ciasto:

1 jajko
1 ½ szklanki mąki
½ łyżeczki soli
woda (tyle, by ciasto miało odpowiednią konsystencję)
2 - 3 łyżki oleju rzepakowego

farsz:

opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego ok.450g
kostka sera feta ok. 250g
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
sól
pieprz

Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Odstawiamy je na ok. 30 min. Po tym czasie ciasto może trochę zgęstnieć, więc jeśli trzeba dodajemy odrobinę wody. Smażymy cienkie naleśniki na teflonowej patelni nie smarując jej tłuszczem.

Szpinak rozmrażamy wcześniej przynajmniej na tyle, by dał się podzielić na mniejsze części. W rondelku podsmażamy na maśle posiekany drobno czosnek i dodajemy szpinak. Smażymy na średnim ogniu aż szpinak będzie ciepły.

Dodajemy do szpinaku pokruszona fetę i mieszamy do momentu rozpuszczenia się sera. Dopiero teraz możemy doprawić do smaku solą i pieprzem. Pamiętajcie żeby nie solić szpinaku wcześniej, bo feta jest bardzo słona i naprawdę łatwo można przesolić.

Farsz odstawiamy do przestygnięcia, a następnie smarujemy nim naleśniki.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation